Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS deltager i international arbejdsgruppe, der skal fremskynde udviklingen af bæredygtigt flybrændstof

September 25, 2008 10:32

SAS har sammen med andre førende luftfartsselskaber, flyproducenten Boeing og udvikleren af biobrændstof Honeywell UOP, etableret en arbejdsgruppe med det formål at accelerere udviklingen og kommercialiseringen af nye langsigtede og vedvarende flybrændstoffer.Med støtte og rådgivning fra de to globale miljøorganisationer, Verdensnaturfonden (WWF) og Natural Resources Defense Council (NRDC), vil “The Sustainable Aviation Fuel User Group” gøre kommerciel luftfart til den første globale transportsektor der på frivillig basis fremskynder anvendelse af godkendt og bæredygtigt flybrændstof. Det alternative brændstof skal reducere udslippet af drivhusgasser og samtidig mindske afhængigheden af fossilt brændstof. arbejdsgruppen deltager flyselskaberne Air France, Air New Zealand, All Nippon Airways, Cargolux, Continental Airlines, Federal Express, Gulf Air, Japan Airlines, SAS og Virgin Atlantic Airways som tilsammen står for cirka 15 procent af den kommercielle flybranches brændstofforbrug.

“Vi byder flyselskabernes bestræbelser for at mindske udslippet af drivhusgasser velkommen og vi værdsætter, at de arbejder sammen for at sikre, at produktionen af alternativt brændstof bliver langsigtet holdbart,” siger Jean-PhilippeDenruyter, WWF Global Bioenergy Coordinator and Steering Board Member of the Roundtable on Sustainable Biofuels.

“Bellona arbejder selv med udvikling af bæredygtigt flybrændstof og er optimistiske omkring at finde en langsigtet løsning. At SAS og andre store aktører i den globale flybranche gør en fælles indsats for at fremme denne udvikling, er meget positivt. Vi ser frem til et fortsat samarbejde i dette meget vigtige spørgsmål , siger Frederic Hauge leder i den norske miljøorganisation Bellona.

Samtlige deltagere har underskrevet et dokument, som forskriver at de bæredygtige flybrændstoffer der udvikles og kommercialiseres skal fungere mindst lige så godt som de fossile brændstoffer, der er tilgængelige på markedet i dag. De bæredygtige flybrændstoffers livscyklus skal generere et betydeligt lavere drivhusgasudslip end i dag og have en minimal indflydelse på økosystemet. Det indebærer i praksis, at produktionen af bæredygtigt brændstof ikke skal konkurrere med fødevareproduktion og anvende mindst mulig landareal, vand og energi samt ikke anvende drikkevand. Desuden forventer gruppen, at produktionen gennemføres på en måde der sikrer langsigtet social og økonomisk bæredygtighed

“Vi har i flere år deltaget i en række udviklingsprojekter om bæredygtigt flybrændstof med den målsætning at finde et langsigtet bæredygtigt brændstof. Vi bruger vores erfaringer i arbejdsgruppen og i fællesskab finde løsninger for en bæredygtig fremtid ,” siger Niels Eirk Nertun miljødirektør i SAS koncernen.

Gruppen har initieret to forskningsprojekter, Yale University’s Schcool of Foresty & Environmental Studies, som finansieres af Boeing, skal lave en grundig undersøgelse af anvendelsen af jatropha curcas, som kilde til bæredygtigt brændstof. I undersøgelsen vil hele cyklussen for CO2-udslip blive analyseret såvel som den socioøkonomiske påvirkning, som opstår som følge af dyrkningen . På samme måde vil NRDC undersøge alger som kilde til at udvikle bæredygtigt flybrændstof.

Både jatropha curcas og alger kan være vigtige som bæredygtige ressourcer , der kan anvendes i den raffineringsproces der er udviklet af eksempelvis Honeywell. De vil kunne anvendes til at nedbringe luftfartsbranchens brug af fossilt brændstof og dermed bidrage til at mindske branchens drivhusgasudslip.

“En af SAS koncernens seks miljømål er, at være blandt de første flyselskaber til at påbegynde brugen af bæredygtigt flybrændstof til kommercielle flyvninger. Formålet er at understøtte vores miljøstrategi som skal halvere drivhusgasudslippet per passagerkilometer i 2020. Nu er vi kommet et skridt nærmere realiseringen af vores miljøstrategiske mål,” siger Niels Eirik Nertun.

Yderligere oplysninger:
Miljøchef Martin Porsgaard +4532324136, email: martin.porsgaard@sas.dk
Pressechef Mikkel Thrane, +45 41 32 32 37 Mobile, email: mikkel.thrane@sas.dk

Latest news