Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Svenska kvinnors semestervanor kartlagda: Åldern avgör om vi solar eller badar – och var

December 27, 2007 09:00

Sola, bada, koppla av och njuta av värmen. Vi spenderar årligen omkring 20 miljarder kronor på utlandsresor och det är vad svenska kvinnor helst vill ha på sommarsemestern. Tre favoriter är Spanien, Italien och Grekland. Men var fjärde stannar gärna kvar i Sverige. Ju äldre vi blir desto sannolikare är det att vi väljer att vara hemma på semestern. Det visar en kartläggning som SAS låtit göra av kvinnors semestervanor.Åldern har betydelse för om svenska kvinnor stannar i Sverige på sommaren eller hellre tar semesterflyget till utlandet. 9 procent av dem under 30 år tänker semestra i Sverige, att jämföra med 36 procent av dem som är över 60.

– Men de som stannar i Sverige tänker inte vila, utan många uppger att de kommer att snickra och måla och sköta om trädgården. Vi tar ledigt från våra kontorsstolar för att jobba med kroppen utomhus istället, säger berättar Ulf Hermansson Samell, Marknadschef på SAS.

Vad vi vill göra på semestern har också med åldern att göra. Ju yngre du är desto troligare är det att du spenderar semestern i en solstol. Hela 26 procent i åldersgruppen 16-29 säger att de vill sola. Barnfamiljerna vill bada. 25 procent i åldersgruppen 30-44 år svarar att det är viktigast på semestern. 45-59-åringarna däremot – 23 procent – vill koppla av och bara ta det lugnt. Ju äldre vi blir desto mindre solar vi. Men på ålderns höst badar vi igen. 16 procent av kvinnorna över 60 år uppger det.

När man ska välja resmål är värmen är viktig för de flesta, och i synnerhet för de yngre som ju främst ska vara på stranden. De tycker också att det är viktigt att det finns mycket att göra. De vill inte ta det lugnt på semestern, något som är viktigt för alla andra åldersgrupper. Att det är barnvänligt och billigt lockar 30-44-åringarna. Med barn i ressällskapet är de däremot inte intresserade av att upptäcka nya saker eller platser. De yngre och de äldre som reser utan barn har mer svängrum och omkring 10 procent vill upptäcka.

– Barnfamiljerna har enkla krav. Bara barnen får bada så har mamma det bra och får koppla av. Att det inte regnar och inte finns några mygg, är andra exempel på vad kvinnorna i undersöknngen tycker utmärker ett bra semestermål. Vi på SAS erbjuder därför fler solsäkra sommardestionationer är tidigare. Ett prisvärt tips för barnfamiljen är Split och ett favoritresemål för svenska kvinnor är Nice, säger Ulf Hermansson Samell.

Shoppingen omfattar mest kläder och minnessaker, men intresset sjunker med åldern. Det är mer än dubbelt så många under 30 år, som över 45 år, som köper något av detta. De äldsta vill istället köpa glas- och kristallföremål. En del av kvinnorna över 30 år köper med sig alkohol hem – kanske av gammal vana från tidigare års nästan obligatoriska taxfree. Det stora matintresset till trots köper bara en procent med sig olivolja, oliver och ostar hem från resan.

– Kanske finns allt ändå att köpa i våra välfyllda livsmedelsaffärer hemma. Det syns också att i stort sett ingen röker längre – det är endast 1 procent av kvinnorna mellan 30-44-år som köper tobak, avslutar Ulf Hermansson Samell.

Undersökningen genomfördes bland 750 svenska kvinnor av Synovate i december.

För ytterligare information var god kontakta:
Ulf Hermansson Samell, Marknadschef, Scandinavian Airlines Sverige, tel: +46-70 997 40 40
Korta fakta om Scandinavian Airlines Sverige, dotterbolag inom SAS-koncernen:
Årspassagerare: Cirka 6 miljoner
Flygplan: 42
Medarbetare: 2800
Start/landningar: 300 per dag
Destinationer: 44, från och inom Sverige.
Scandinavian Airlines är idag det flygbolag som säljer flest lågprisbiljetter i Sverige.

Latest news