Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS jobber for bio-drivstoff

September 25, 2008 09:15

SAS og flyfabrikanten Boeing har sammen med andre selskaper startet en arbeidsgruppe som skal fremme utviklingen av flydrivstoff fra fornybare kilder.- Vi har i løpet av flere år deltatt i en rekke utviklingsprosjekt som har hatt det formål å finne langsiktige løsninger for fornybart flydrivstoff. Vi tar med oss all erfaring fra dette inn i arbeidsgruppen og fokuserer nå all kraft på at vi sammen skal finne bærekraftige løsninger for framtiden, sier Niels Eirik Nertun, SAS konsernets Miljøsjef.

Med støtte og rådgivning fra de globale miljøorganisasjonene World Wildlife Fund (WWF) og Natural Resources Defense Council (NRDC) kommer gruppen til å være en pådriver for ytterligere reduserte utslipp av drivhusgasser og redusere behovet for fossilt flydrivstoff.

Vil ha fornybart drivstoff
– Et av SAS konsernets seks miljømål er å være blant de første flyselskapene som begynner med innblanding av et fornybart flydrivstoff i kommersielle flygninger, for å bidra til at vi når vårt miljøstrategiske mål om å halvere våre utslipp av klimagasser per passasjerkilometer i år 2020. Nå er vi ett steg nærmere dette å ambisiøse miljømålet, sier Nertun.

I arbeidsgruppen er SAS i godt selskap med Air France, Air New Zealand, All Nippon Airways, Cargolux, Continental Airlines, Gulf Air, Japan Airlines, KLM, og Virgin Atlantic Airways som sammen utgjør ca 15 prosent av den kommersielle flybransjens drivstoff-forbruk.

Bellona positive
– Bellona driver selv utvikling av fornybart flydrivstoff og har tro på at man klarer å finne en langsiktig holdbar løsning. At SAS og andre store aktører i den globale flybransjen samler krefter for å drive utviklingen i riktig retning er svært positivt. Vi ser fram til fortsatt godt samarbeid i dette viktige spørsmålet, sier Frederic Hauge, leder i miljøstiftelsen Bellona.

Samtlige medlemmer i gruppen har undertegnet et opprop hvor det heter at de ulike typene av fornybart flydrivstoff som utvikles og kommersialiseres, må fungere minst like bra som det fossile drivstoffet som finnes tilgjengelig på markedet i dag. Det fornybare flydrivstoffets livssyklus må ha et betydelig lavere klimagassutslipp, og en minimal påvirkning på økosystemet. Det innebærer i praksis at produksjonen av fornybart drivstoff ikke skal konkurrere med matproduksjon, og benytte så lite landareal, energi, vann og drikkevann som mulig. Dessuten forventer gruppen at produksjonen gjennomføres på en måte som sikrer langsiktig økonomisk holdbarhet.

Kontaktperson:
Niels Eirik Nertun, Miljøsjef SAS Group: 95 71 78 12

Latest news