Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS rättar Ryanair igen – håll er till fakta, inte påhitt!

July 9, 2009 10:37

– Vad är avgiften för att tugga tuggummi på Ryanair, undrar vice koncernchef John Dueholm i SAS ironiskt, som svar på Ryanairs medieutspel om SAS priser och att flygbolaget kommer att bli uppköpt av Lufthansa så snart aktien kostar lika mycket som ett tuggummi. Den ena dagen refererar Ryanair till gammal punktlighetsstatistik och andra dagen handlar det om SAS bagagehantering och priser. Ta hand om era egna kunder när ni gör fel istället för att bråka på SAS som ser hanteringen av försenat bagage och försenat flyg som en del av en naturlig service. Som SAS kund ska man inte behöva oroa sig för att något kan gå fel.

– Två saker är uppseendeväckande kring Ryanairs upprepande medieutspel. Det ena är att det fortfarande finns journalister som inte avslöjat deras PR strategi, med det ena underliga utspelet efter det andra. Det andra är lite smickrande; att Ryanair gärna jämför sig med SAS och SAS service, säger John Dueholm, vice koncernchef i SAS.

Men egentligen tror jag att de är så desperata för medietäckning att de ena dagen pratar om toalettsavgift och den andra om gratis ståplatser ombord. Jag är nyfiken på vad som kommer härnäst– liggplatser i bagagehyllan eller passagerare som checkas in i bagageutrymmet under flygplanet.

I det senaste utspelet hävdar Ryanair att SAS biljetter är tre gånger så dyra som deras, att SAS tappar bort 20 gånger mer bagage än Ryanair och att SAS ställer in dubbelt så många flighter som Ryanair.

Ryanair hänvisar främst till statistik från AEA, Association of European Airlines, en organisation de inte ens är med i, vilket gör det omöjligt att jämföra statistik.

– Att SAS skulle tappa bort 20 gånger mer bagage är rent trams. Intressant poäng dock från Ryanair då de straffar alla sina kunder som checkar in bagage med höga avgifter, medan SAS tog hand om 21,204,617 in checkade bagage under 2008, säger John Dueholm. Det är i snitt 0,76 incheckat bagage per kund, en service som vi tänker behålla utan extra avgifter.

– SAS är ett nätverksflygbolag som tar kunder ut i Europa och världen. Inte bara mellan två flygplatser man aldrig hört talats om, och så långt från slutdestinationen att man spenderar halva semestern och resebudgeten på transferbuss eller taxi till och från flygplatsen. De kolossalt få väskor som tillfälligt försenas med SAS, sker i samband att en kund byter flygplan på en flygplats. Ryanair erbjuder inte ens möjligheten för varken kund eller bagage att byta plan på en och samma biljett. Och bland de stora europeiska flygbolagen är SAS det flygbolag som har minst förseningar med bagage.

– Dessutom har vi mycket positiv statistik som visar att de ytterst få kunder som tyvärr upplevt försening med bagage är de som är mest positiva till SAS, trots omständigheterna, då vi tagit så väl hand om dem.

Inte ens i påstående om pris har Ryanair rätt. SAS är det flygbolag i Skandinavien som erbjuder flest lågprisbiljetter. Till skillnad från Ryanair, är de priser som SAS annonserar också det slutliga priset – jämfört med Ryanair som döljer avgifter för bland annat check-in, prioriterad boarding och bagage. SAS erbjuder alla sina kunder ett transparant bokningsflöde, som dessutom prisades av EU senast i maj.

– Folk är trötta på alla dolda avgifter som lågserviceflygbolagen har. Egentlig bör vi döpa om dem till högavgiftsbolag! Som ett fullserviceflygbolag är vi stolta att erbjuda våra kunder innovativa lösningar som gör resan enklare och mer behaglig. Vi belönar kunderna med EuroBonus poäng och, så klart, att kunna erbjuda en resa med Europas punktligaste flygbolag, säger John Dueholm.För ytterligare information:
Linda Sjödin, Informationschef SAS i Sverige, +46 8 797 33 30

Latest news