Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS och Etihad Airways tillkännager planer på codeshare

November 27, 2014 08:00

SAS och Etihad Airways planerade codesharesamarbete ger fler alternativ för resenärer som flyger mellan Skandinavien och Förenade Arabemiraten och ökar SAS partnerskap med flygbolag i Mellanöstern, samtidigt som Etihad Airways’ partnerskap med europeiska flygbolag ökar. Avtalet inkluderar även flygbolagens lojalitetsprogram som kommer erbjuda särskilda fördelar för sina medlemmar.

SAS och Etihad Airways, Förenade Arabemiratens nationella flygbolag, förbereder sig på att införa en gemensam codeshareverksamhet och ge sina kunder fler alternativ för resor mellan Skandinavien och Förenade Arabemiraten.

Avtalet, som är föremål för godkännande av berörda myndigheter, kommer att stärka båda bolagen då de kommer att kunna erbjuda bättre anslutningar mellan ett antal viktiga europeiska städer. SAS är Etihad Airways 47:e flygbolagspartner runt om i världen och dess 22:e i Europa. För SAS är Etihad bolagets 23:e codesharepartner och den tredje med en stark närvaro i Mellanöstern.

Båda flygbolagen kommer också att ta fram och underteckna ett bonusprogramsavtal som kommer att vara till fördel för medlemmarna av Etihad Airways lojalitetsprogram Etihad Guest och SAS EuroBonus-program.

Kevin Knight, Chief Strategy Officer på Etihad Airways, säger: ”Det här codeshareavtalet med SAS kommer att ge åtkomst till Stockholm, Oslo och Köpenhamn samt en rad viktiga mindre städer i Skandinavien, vilket kommer att öka antalet resealternativ och anslutningar väsentligt för flygresenärerna och fördjupa våra band med Europa och europeiska flygbolag.”

”Partnerskap som det här med SAS är centrala för Etihad Airways strategi och vi ser fram emot att placera SK-koden på våra flyg till och från Abu Dhabi och välkomna deras passagerare ombord på våra plan.”

Uppgörelsen innebär att SAS placerar sin SK-kod på Etihad Airways flyg mellan Abu Dhabi och Bryssel, Düsseldorf, Frankfurt, Rom, Milano, Zürich, Genève och London Heathrow.

Etihad Airways kommer i sin tur att placera sin EY-kod på SAS-flyg från ovan nämnda europeiska destinationer, med undantag för Bryssel, från SAS huvudflygplatser i Köpenhamn, Oslo och Stockholm.

EY-koden kommer också att placeras på flyg från Köpenhamn till Billund och Ålesund; från Oslo till Ålesund, Kristiansand, Trondheim och Stavanger och från Stockholm till Umeå, Sundsvall och Östersund.

Eivind Roald, Executive Vice President och Chief Commercial Officer på SAS, säger: ”Vi är mycket nöjda över att kunna tillkännage det här codesharesamarbetet med Etihad Airways och ser fram emot att öka trafiken mellan Skandinavien och Mellanöstern.”

”Både turismen och handeln mellan våra regioner har ökat de senaste åren och vi är glada över att kunna erbjuda både SAS och Etihad Airways tjänster till våra resenärer. Vi kommer att kunna erbjuda en högkvalitativ produkt med Etihad Airways till och från Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten från sju av SAS huvudflygplatser.”

”Vi ser också fram emot att välkomna passagerare från Etihad Airways ombord och kunna ge dem den så uppskattade, skandinaviska SAS-upplevelsen där vi fokuserar på att göra livet lättare för frekventa resenärer.”

Försäljningen startar 8 december 2014 med första resdag 19 januari 2015.

För mer information, kontakta:
Henrik Edström, pressansvarig SAS
070 997 25 42
henrik.edstrom@sas.se

Om SAS
Scandinavian Airlines transporterar över 28 miljoner passagerare årligen och är Skandinaviens ledande flygbolag med nära 1 000 flygningar per dag till 127 destinationer i 36 länder i Skandinavien, Europa, USA och Asien. SAS är medlem i Star Alliance™ och kan tillsammans med 26 partners erbjuda fler än 18 500 dagliga flyg till 1 316 destinationer runt om i världen i över 193 länder. Besök gärna www.flysas.com för mer information.

Om Etihad Airways
Etihad Airways startade sin verksamhet 2003 och transporterade 11,5 miljoner passagerare 2013. Från basen i Abu Dhabi flyger Etihad Airways till 111 befintliga eller kommande passagerar- och godstransportdestinationer i Mellanöstern, Afrika, Europa, Asien och Australien samt Nord- och Sydamerika. Flygbolaget har en flotta bestående av 105 Airbus- och Boeing-plan och över 200 plan är beställda, inklusive 71 Boeing 787, 25 Boeing 777-X, 62 Airbus A350 och 10 Airbus A380. Etihad Airways har kapitalinvesteringar i airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, Air Serbia och Jet Airways och genomför för närvarande kapitalinvesteringar i Alitalia och Schweiz-baserade Etihad Regional*. Besök gärna www.etihad.com för mer information.

*Drivs av Darwin Airline

Latest news