Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Förhandlingar med pilotföreningarna i slutfasen

May 20, 2015 17:30

SAS är i slutförhandlingar med den svenska pilotföreningen SPF och den norska pilotföreningen NSF. SAS är fast inställda på att nå enighet i förhandlingarna, men vid en eventuell konflikt drabbas passagerarna i framförallt Sverige hårt med start den 21 maj.

SAS har i dagsläget tecknat nya skandinaviska kollektivavtal för över hälften av SAS piloter. Nu pågår förhandlingar med hjälp av medling med den norska pilotföreningen NSF och den svenska pilotföreningen SPF. Båda föreningarna har varslat om strejk från torsdag den 21 maj om ingen överenskommelse nås. SAS är fast inställda på att komma i mål med förhandlingarna om nya skandinaviska kollektivavtal för att undvika att kunderna drabbas av förseningar och inställda flyg men kan inte utesluta att strejken blir en realitet.

– Våra resenärer drabbas hårt av en konflikt och jag kan bara beklaga att vi nu står inför en situation som riskerar att påverka väldigt många negativt. Vår ambition är att under kvällen fortsätta föra konstruktiva förhandlingar och nå en gemensam lösning som vi redan gjort med mer än hälften av piloterna. Vi har varit lyhörda på piloternas krav och sökt lösningar som både tillgodoser deras behov for anställning och karriärmöjligheter i SAS och som samtidigt gör att SAS kan klara den knivskarpa konkurrensen i flygbranschen, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef SAS.

                                                                             
Förväntade trafikstörningar
För att undvika att resenärer och medarbetare blir strandsatta vid en eventuell konflikt, är SAS redan nu tvungna att ställa in cirka 110 flygningar i dag och under morgondagen.

Vid tillfälle av en strejk den 21 maj kommer majoriteten av SAS svenska inrikes- och utrikestrafik att drabbas. I Norge och Danmark förväntas vissa trafikstörningar på både inrikes- och utrikestrafiken. Totalt beräknas cirka 25% av SAS totala flygningar under morgondagen att ställas in vid en konflikt.

SAS kommer fortlöpande att uppdatera sin hemsida med reseinformation och skicka uppdateringar via sms och e-post till resenärerna. Det går också att följa utvecklingen i SAS sociala medier. SAS rekommenderar alla resenärer att kontrollera aktuell reseinformation innan man tar sig ut till flygplatsen.

För regler kring ombokning och inställda flyg kan kunderna kontakta SAS kundservice eller den resebyrå där biljetten är köpt.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
SAS pressjour Sverige +46 8 797 29 44
SAS pressjour Norge +47 64 81 88 00
SAS pressjour Danmark +45 3232 3135

SAS offentliggör denna information enligt svensk lag om värdepappersmarknaden och/eller svensk lag om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 20 maj kl. 19.30.

Latest news