Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS flyger på biobränsle till Visby

July 2, 2015 12:01

SAS genomförde i slutet av 2014 två flygningar med syntetiskt bränsle. Idag kommer en flygning mellan Stockholm och Visby tur och retur flygas med en stor andel syntetiskt bränsle baserat på förnyelsebara råvaror.

SAS har som ambition att använda syntetiskt bränsle (även kallat biobränsle) mer och mer regelbundet under kommande år och har sedan länge verkat för att syntetiskt bränsle så snart som möjligt blir konkurrenskraftigt jämfört med fossila alternativ.

SAS har tidigare gjort två stycken flygningar på syntetiskt bränsle och idag kommer den tredje i samband med Almedalsveckan i Visby. SK083 kl 18.20 från Stockholm till Visby och SK084 kl 19.30 från Visby till Stockholm kommer att flygas med cirka 48% syntetiskt flygbränsle, vilket ger en total reduktion av fossilt koldioxid på cirka 40% på dessa flygningar.

– Det krävs ett fortsatt arbete för att påskynda kommersialiseringen av syntetiskt bränsle så att priset blir i nivå med fossilt bränsle. Idag är syntetiskt bränsle tre till fyra gånger dyrare än det fossila. Vi ser dock ett ökande intresse hos flera intressenter inom flygbranschen och kommer fortsatt verka för att uppmärksamma möjligheterna och utmaningarna, säger Lars Andersen Resare, Hållbarhetschef på SAS.

SAS har genom att kontinuerligt förnya flygplansflottan, och ett omfattande effektiviseringsarbete i luften och på marken, minskat det totala CO2-utsläppet med omkring 13 % sedan 2005. Under samma period har antalet flygningar ökat. Flygplansflottan fortsätter att förnyas i och med den första Airbus 330 Enhanced som levereras i september 2015 och de närmaste åren börjar leveranserna av Airbus 320 Neo och Airbus 350. SAS har även beslutat att köpa en viss mängd syntetiskt flygbränsle för kontinuerlig leverans på Oslo Gardemoen från och med hösten/vintern 2015.

Det syntetiska bränslet på flygningarna till och från Visby levereras av SkyNRG och AirBP i samarbete med Swedavia.

Från och med hösten 2015 kommer SAS, tillsammans med Fly Green Fund, att erbjuda sina kunder möjligheten att köpa syntetiskt bränsle motsvarande hela eller delar av den bränsleförbrukning som uppstår. Det ger en världsunik möjlighet att frivilligt reducera de fossila koldioxidutsläppen som uppstår vid flygresor.

Fly Green Fund är en nystartad ekonomisk förening med målet att Norden ska bli en världsledande bioflygregion. Anslutna i Fly Green Fund är förutom SAS, aktörer såsom KLM, Braathens Aviation och flygplatsägaren Swedavia. Läs mer på www.flygreenfund.se.

För mer information, vänligen kontakta:
SAS pressjour
+ 46 8 797 29 44

Latest news