Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Premiär för framtidens flyg - SAS nya Airbus A320neo med mindre klimatpåverkan och den första nya kabinen på kort- och medeldistansflottan

October 26, 2016 06:00

Idag är det premiär för SAS nya flygplan – Airbus A320neo med den första nya kabinen på SAS kort- och medeldistansflotta. Ny teknik gör att SAS klimatpåverkan minskas ytterligare genom att A320neo är 15 % mer bränsleeffektivt än dagens A320. 

  

SAS, som i år fyller 70 år, fortsätter att stärka sitt erbjudande med ytterligare 30 moderna, tystare flygplan med minskad klimatpåverkan, nya kabiner på hela flottan och marknadens snabbaste WiFi. De större motorerna tillsammans med vingarnas så kallade sharklets gör flygplanet mer än 15 % mer bränsleeffektivt än dagens A320. Det är det första av 30 nya Airbus A320neo som adderas till SAS flotta.  Ytterligare tre plan levereras under året och därefter sker leveranser löpande t o m 2019.

Ny kabin på samtliga flyg och marknadens snabbaste WiFi

En klassisk skandinavisk design, material och färgval i kabinen är utvalda för att skapa en modern, lugn och välkomnande atmosfär. De nya kabinerna på kort- och medeldistansflottan kommer att gå i samma stil som den nya kabinen som installerats på SAS samtliga långlinjeflyg.

–          Vi glädjer oss till att välkomna våra resenärer ombord på vår första av 30 nya Airbus A320neo, som ytterligare bidrar till att minska våra utsläpp och vår klimatpåverkan. Många av våra kunder reser med oss ofta, och vi är en viktig del i många människors vardag. Vår nya kabin på långdistansflyg har tagits emot enormt positivt och nu tar vi den vidare även till kort- och medeldistansflottan, där vi även investerar i ett riktigt snabbt WIFI, med surfhastigheter som gör att tiden ombord kan utnyttjas till arbete eller till att koppla av och streama sin favoritfilm eller serie, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef på SAS.

Förutom bra benutrymme, nya och bekvämare säten (Recaro med ny, mjukare sittdyna) och ny design kommer A320neo även med USB-laddningsuttag i samtliga säten och mood light, ljus som regleras efter tiden på dygnet. Färgskalan i den nya kabinen går i en grå ton för textilier såsom sätesklädsel och kabinmatta och en blå accentfärg i detaljer som accentstygn och till gardinen i främre och bakre delen av kabinen.

Förutom 30 nya A320neo kommer även samtliga befintliga kabiner att uppgraderas mellan 2017 och mitten av 2019. Totalt innebär satsningarna på samtliga dessa flygplan inklusive WiFi och uppgradering av kabin en investering om cirka 500 MSEK under en treårsperiod.

Första flygplanet med höghastighets-WiFi, som möjliggörs av leverantören ViaSat:s sattelitteknologi, kommer under andra halvåret 2017. Med surfhastigheter per passagerare på 12 mbit, vilket med dagens teknik kan erbjudas totalt ombord, kommer SAS kunder snart att kunna använda tiden ombord till att jobba, surfa eller njuta av samma tjänster som man använder hemma, som streamad musik, filmer och TV. Internet ombord på kortlinjeflygen kommer att vara gratis för alla SAS EuroBonus-medlemmar och de som reser i SAS Plus. Det kommer även vara möjligt att bli medlem ombord.

Förutom SAS 30 nya A320neo har SAS löpande investerat i nya, mer bränsleeffektiva flyg. Däribland fyra Airbus A330E (Enhanced) och SAS har nu en flotta bestående av enbart ”next generation” flyg. Under 2019 påbörjas även leveranserna av SAS nya Airbus A350-900.

SAS är det första flygbolaget i EU som tar A320neo i trafik med den nya LEAP-1A-motorn från CFM. Se gärna Airbus video kring A320neo och bränsleeffektivitet.

Fakta Airbus A20neo

 • Minskad bränsleförbrukning med 15 % jämfört med nuvarande A320 (A320ceo)
 • Minskad bullernivå med 50 %
 • Räckvidd 4 600 km
 • Antal säten – 174
 • Längd 37,6 meter
 • Vingspann 35,8 meter
 • Höjd 11,8 meter
 • Sätes pitch 30”
 • Säteslutning 3”
 • Motor – CFM LEAP1A
 • Bränsleförbrukning 0,025 liter per säte/km

Idag går de första kommersiella flygningarna mellan Stockholm och Köpenhamn. Leveranser av SAS A320neo är planerade till: 11 – 2017, 7 – 2018 och ytterligare 8 – 2019.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
SAS pressjour, tel 46 8 797 29 44

Latest news