Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS firar 70 år med luft under vingarna

September 16, 2016 10:06

I morgon, lördagen den 17 september, är det precis 70 år sedan det första SAS-flyget lyfte, vilket markeras både i luften och på marken. 

Som en del i firandet har SAS dedikerat en jubileumsavgång mellan Stockholm och Köpenhamn, där det även bjuds på en catwalk med tidigare uniformer ombord. Inför flygningen kommer SAS VD, Rickard Gustafson att hälsa välkomna i gaten. I loungerna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn bjuds gästerna även på tårta och SAS prisbelönta Champagne.

– Det är viktigt att markera dagen gentemot våra passagerare som flyger med oss. Jag vill tacka varenda passagerare och medarbetare som har bidragit till SAS 70-åriga historia och till vår framtid. Vi har under 70 år varit en del av många fantastiska reseberättelser och många fler kommer det att bli framöver, säger Rickard Gustafsson, koncernchef för SAS.

SAS bildades som en sammanslagning av de norska, danska och svenska flygbolagen den 1 augusti 1946. Den första flygningen var den 17 september, då 28 speciellt inbjudna gäster upplevde den första flygningen med SAS nya DC-4 ”Dan Viking” från Stockholm till New York.

Resan tog 25 timmar med mellanlandningar i Köpenhamn, Prestwick i Skottland och Gander på Newfoundland. Idag kan du flyga direkt från exempelvis Köpenhamn/Stockholm till New York på 7 timmar. 

Historiska priser på biljetter i 70 timmar
SAS födelsedag firas också med biljetter till historiska priser på SAS hemsida. Kampanjen pågår i 70 timmar med start fredag kl. 9. Höjdpunkter från SAS 70 år i luften fram till nu finns på:

https://scandinaviantraveler.com/sas70
https://www.sasgroup.net/en/history-milestones/ 
Hitta fler bilder på SAS 70 och på http://images.flysas.com

Innovativa SAS
SAS har under årens lopp lanserat världens första jorden-runt-flyglinje, in-flight entertainment system, turistklass och sovsäten. SAS var det första flygbolag som erbjöd separat incheckning och lounger, och vi anställde den första kvinnliga yrkespiloten. SAS är också pionjärer kring hållbart flyg, satsningar på biobränsle och gröna inflygningar, vilket sparar flygbränsle och minskar klimatpåverkan. Dessa historiska exempel har banat väg för vår position idag, med fokus på att göra livet lättare för Skandinaviens frekventa resenärer.  

– SAS har varit pionjärer på många viktiga områden i flygbranschen. Vår viktigaste uppgift är att fortsätta att vara innovativa och göra livet enklare för våra kunder. När man flyger med SAS ska det vara det lilla extra som gör att våra passagerare flyger med oss. Exempelvis genom att ha fast track, den bästa europeiska reseappen, snygga kabiner, ett fint bemötande och att göra hela upplevelsen enkel, snabb och effektiv från början till slut, säger Rickard Gustafsson.

SAS sammanfattning media 70 år innovation och framtidens flyg

SAS håller på att utveckla flera radikalt nya idéer och innovationer för framtidens resor – från boardingkort som mikrochip under huden till smarta och personliga bagagelappar. Kabinpersonalen har nyligen blivit utrustad med Cabin Crew Devices i form av mini-iPads. Med dessa underlättas deras arbete och personalen kan därmed ge SAS-resenärerna ännu bättre service. På dessa enheter kan man kontrollera saker som status på bagagetransfer, flygförbindelser och information om EuroBonus-medlemskap.  

  

För ytterligare information, vänligen kontakta:
SAS pressjour, tel 46 8 797 29 44

Latest news