Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Svensk Pilotförening väljer strejk, tusentals passagerare drabbas

June 10, 2016 16:21

Den svenska pilotföreningen SPF har nu tagit ut 400 piloter på kortdistansflygningar i strejk. Det innebär att både inrikes- och Europaflygningar från Sverige ställs in och många tusen passagerare drabbas. Långdistansflygningar kommer fortsätta gå som planerat. Strejken bryter ut efter att pilotföreningen har avvisat medlarnas förslag på avtal. 

Förhandlingarna, som har pågått ända sedan april, har ännu inte nått en lösning trots att SAS har erbjudit ett avtal på nivå med avtalet för norska piloter som ingicks under gårdagen. Istället för att fortsätta dialogen har SPF valt att ta ut totalt 400 medlemmar i strejk, vilket medför ett stort antal inställda avgångar. Förhandlingarna har sedan ett par veckor pågått med hjälp av medling, men SPF har inte varit villiga att ingå ett avtal.

–       Det är ytterst beklagligt att våra kunder drabbas av den här konflikten. Vi har varit lyhörda för pilotföreningens krav och erbjudit ett avtal i nivå med det norska pilotavtalet. Trots det har pilotföreningen valt konflikt. Vår högsta prioritet är nu att ta hand om de passagerare som drabbas av strejken, och hjälpa dem på bästa möjliga sätt, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.  

SAS har gått pilotföreningarna i möte på ett antal krav såsom en ny löneskala, en lönerevision inom ramarna för avtalsrörelsen och ändring av semester- och deltidsregler. Samtidigt är avtalsförslaget i nivå med det nya avtalet som de norska piloterna omfattas av.  

Det är piloterna på de kortare flygningarna som nu blir uttagna i strejk, dvs de piloter som flyger inrikes i Sverige och mellan Sverige och Europa. Flygningar från Arlanda till Asien och USA påverkas inte. Under fredagskvällen ställs ett 40-tal flygningar in och 4000 passagerare drabbas.

SAS kommer fortlöpande uppdatera sina hemsidor med information och skickar också uppdateringar via SMS och e-post till passagerarna.

–       Vi uppmanar alla resande att kontinuerlig följa utvecklingen via vår hemsida eller i SAS sociala medier samt säkerställa att ha aktuell reseinformation innan man reser ut till flygplatsen.

SAS målsättning med årets förhandlingar har varit att bygga vidare på den utveckling bolaget lade grunden till i 2015. Därför har SAS haft ett begränsat antal krav med i årets förhandlingar och förhåller sig också till den centrala löneuppgörelsen i Sverige.

For ytterligare information

SAS pressavdelning +46 8 797 29 44

Latest news