Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Pilotstrejken i SAS utvidgas, pilotföreningarna även i Norge och Danmark inleder strejk

April 26, 2019 06:50

De skandinaviska pilotföreningarna i SAS Scandinavia har tagit ut sina medlemmar i strejk. Det innebär att inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in och många tusen resenärer kommer att påverkas. Flygningar som utförs av SAS Irland och flygbolag som är underleverantörer till SAS omfattas inte av strejken.  

Strejken bryter ut efter att parterna i alla tre länderna inte har kommit överens. Förhandlingar har pågått i alla tre länderna sedan i mars och i slutskedet med hjälp av externa medlare. SAS vill fortsätta förhandlingarna och nå en överenskommelse så fort som möjligt för att få slut på strejken.

– Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de möttes fullt ut. Pilotföreningarna har trots det valt konflikt. Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.  

Pilotföreningarnas strejk innebär att de flesta inrikes-, Europa- och alla långdistansflygningar kommer att ställas in. Strejken omfattar inte de flygningar som utförs av SAS samarbetspartners, vilket motsvarar ungefär 30% av samtliga avgångar.

För den som har en flygning bokad är det därför viktigt att först kontrollera om flygningen berörs av strejken genom att besöka sas.se/storningar.

Under fredag den 26 april kommer 673 flygningar att ställas in och drygt 72 000 passagerare drabbas.

SAS kommer att kontinuerligt skicka uppdateringar via SMS och e-post till de passagerare som berörs. Den samlingssida för all information som gäller trafikstörningar: sas.se/storningar, kommer även att uppdateras löpande. Alla som har en flygning bokad uppmanas att kontrollera status för sin flight på webbsidan innan man beger sig till flygplatsen eftersom uppdateringar görs ofta.

For ytterligare information

SAS pressavdelning +46 8 797 29 44

Denna information är sådan information som SAS AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades av Michel Fischier för offentliggörande den 26 april 2019 kl. 06.50 CET.

Latest news