Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS lanserar hållbar förpackning ombord

November 21, 2019 08:00

SAS lanserar nu en ny förpackning till matkonceptet New Nordic by SAS. Den nya designen på den prisbelönta kuben kommer att spara upp till 51 ton plast varje år. Detta är ett av många steg mot SAS mål att kunderbjudandet ska bestå till 100 procent av hållbara material senast år 2030.

 

Med fokus på en modern måltidsupplevelse ombord, med lokalproducerade och säsongsanpassade ingredienser, har matkonceptet New Nordic by SAS fokuserat på hållbarhet sedan det lanserades 2017. Den 21 november nylanseras förpackningen med ny design och hållbara material.

– Vi utvecklar dagligen vårt erbjudande för att göra det mer hållbart och vi utvärderar allt vi lastar ombord. Vi tar bort det som inte behövs och satsar på att hitta innovativa lösningar för våra material och förpackningar, säger Karl Sandlund, EVP & Chief Commercial Officer.

Ofta krävs någon typ av plast vid paketering av livsmedel. Därför har SAS leverantörer skapat en lösning som ersätter den invändiga plastbehållaren i kuben med en av papper. Den nya behållaren är tillverkad av FSC*-certifierat papper med en plastbeläggning gjord av växtbaserad plast istället för oljebaserad plast.

– Måltidskonceptet New Nordic by SAS som serveras i kuben är ett utmärkt exempel på hur vi anpassar servicen ombord efter våra hållbarhetsmål. Det är ett av många steg mot ett mer hållbart resande där de viktigaste satsningarna är nya flygplan, ökad användning av biobränslen och stöd till utveckling av ny teknologi som elflyg, säger Karl Sandlund.

Även besticken i kuben har bytts ut. De nya uppsättningarna är anpassade till respektive måltid för att minimera materialanvändningen, vilket betyder att bara de bestick som behövs ingår. Lanseringen kommer att ske successivt med början i december 2019. I maj 2020 kommer de nya besticken att finnas i varje kub.

Den växtbaserade plasten som används till besticken är tillverkad av vegetabilisk olja som processas genom naturlig fermentering och mikroorganismer till ett komposterbart råmaterial. SAS är först med att presentera den här innovativa lösningen för engångsbestick, den enda som är förenlig med EU-direktivet European SUP (Single Use Plastics).

I stället för att packa ner en våtservett i varje kub kommer den nu att erbjudas på begäran och plastfolien runt besticken är utbytt mot pappersservetter tillverkade av återvunnet papper.

Att byta ut material är ett viktigt led i SAS arbete, eftersom varje steg räknas på resan mot ett mer hållbart resande. Exempel på andra initiativ är att SAS tagit bort tax-free-försäljningen och ökat möjligheterna att förbeställa måltider för att reducera matsvinn och vikten ombord.

*Forest Stewardship Council, ett certifieringsorgan som intygar att pappret är tillverkat av trä från skog som brukas enligt FSC:s regler för hållbart skogsbruk.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
SAS pressjour, tel +46 8 797 29 44

Latest news