Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS medverkar i stort nordiskt samarbete för elflyg

September 25, 2019 17:38

Nu lanseras en nordisk satsning för att driva på utvecklingen av elflyg. Finansierat av Nordic Innovation (en organisation under Nordiska ministerrådet) skapas en plattform där SAS tillsammans med andra nordiska aktörer samlas.

– Vi ska vara ett nordiskt nätverk som arbetar brett, med både infrastruktur, industrifrågor och nya affärsmodeller, säger Maria Fiskerud, projektledare för The Nordic Network for Electric Aviation (NEA).

Nätverket NEA ska organisera workshops och andra evenemang för att bygga kunskap och relationer i Norden. I nuläget har nätverket elva medlemmar (Air Greenland, Avinor, Braathens Regional Airlines, El-fly AS, Finnair, Heart Aerospace, Iceland Air, NISA (Nordic Innovation Sustainable Aviation), RISE, SAS och Swedavia).

– Omställningen till ett långsiktigt hållbart flyg är en existentiell fråga för oss. Därför är det viktigt för oss att tillsammans med övriga aktörer dela kunskap för att påskynda utvecklingen av kommersiella elflyg. Vi har höga ambitioner i vårt hållbarhetsarbete och samarbetar redan idag med bland annat Airbus kring elektrifieringen av flyget, säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS.

Initiativet har fyra fokusområden med tydliga målsättningar för att driva på framväxten av elflyg: en nordisk standard för elflygets infrastruktur, affärsmodeller för att koppla samman regioner, utveckla teknologi för nordiskt klimat och skapa europeiskt och globalt samarbete.

Läs mer om NEA: https://www.ri.se/sv/press/rise-leder-nordisk-satsning-pa-elflyg

För mer information kontakta:
Maria Fiskerud, RISE, projektledare NEA
+46 10-516 60 77  
maria.fiskerud@ri.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
SAS pressjour, tel +46 8 797 29 44

Latest news