Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Första flygningen med SAS nya A321 Long Range

December 21, 2021 13:00

SAS nya flygplan av typen A321 Long Range Airbus genomför sin första långdistansflygning onsdagen den 22 december från Köpenhamn till Washington. Den kommer in i ordinarie trafik den 27 mars 2022.

Det nya flygplanet är utrustat med ett servicekoncept med tre produktklasser, så som resten av SAS långdistansflotta, och kommer att öka SAS flexibilitet för att möta skandinaviska resmönster. A321LR är en del av SAS pågående förnyelse av flottan och minskar klimatutsläppen jämfört med tidigare generationer av liknande flygplan.

Planet är en så kallad narrow body med endast en mittgång, speciellt konfigurerad för att flyga längre sträckor i jämförelse med en standard A321neo. Den nya modellen ger SAS möjlighet att fylla flygplanen på nya rutter och blir ett välkommet tillskott till SAS långdistansflotta. A321LR kommer att öka SAS flexibilitet att anpassa sig till förändringar i efterfrågan på nya rutter och destinationer.

”Det här är en helt ny typ av flygplan för SAS, som är otroligt väl lämpad för den skandinaviska marknaden och nya resmönster till och från regionen. Detta ger SAS en möjlighet att erbjuda resenärerna fler interkontinentala rutter, färre mellanlandningar och kortare restider till och från Skandinavien. Det nya flygplanet är utrustat med ett servicekoncept i linje med resten av SAS långdistansflotta och erbjuder passagerarna alla fördelar, komfortnivåer och alternativ i våra produktklasser”, säger Karl Sandlund, kommersiell direktör i SAS.

A321LR tillhör den senaste generationen flygplan och förväntas minska de klimatpåverkande utsläppen och har ett koldioxidavtryck som är cirka 15-18 procent mindre än ett flygplan av liknande storlek från föregående generation.

"Att minska flygindustrins koldioxidavtryck är avgörande, och SAS siktar på att leda vägen inom hållbart resande. Vi har satt upp som mål att minska CO2-utsläppen med 25 procent till 2025. Den pågående förnyelsen av flottan, inklusive nya långdistansflygplan, är en satsning på ett mer hållbart flyg, tillägger Sandlund.

SAS nya A321LR genomförde sin första flygning för SAS den 20 december mellan Köpenhamn och Oslo. Den kommer officiellt i drift den 27 mars 2022 och är planerad att trafikera linjerna mellan Köpenhamn och Washington, samt Boston och New York.

Airbus A321LR
Flygplanet har 22 Business, 12 Plus och 123 Go säten, vilket innebär totalt 157 platser i ett flygplan med en gång. Sätena är speciellt utvalda för A321LR för att optimera komforten i alla tre produktklasserna för att möta förväntningarna hos resenärer som flyger ofta. Sätena i SAS Business är nedfällbara, kabinen har stämningsbelysning, samt höghastighets WiFi. Varje stol är utrustad med IFE-monitorer, ström till PC och/eller snabbladdare USB. Den minskade ljudnivån inne i kabinen kommer att förstärka reseupplevelsen ombord ytterligare.

Downloads

Images

A321LR-SAS-Scandinavian Airlines-281A4811.jpgA321LR-Seats-GO-SAS-Scandinavian Airlines-281A4945.jpgA321LR-Seats-GO-SAS-Scandinavian Airlines-281A4954.jpgA321LR-Business-seat-SAS-Scandinavian Airlines-281A4883.jpg

Latest news