Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS AB:s styrelse utser Anko Van der Werff som ny VD och koncernchef i SAS

April 28, 2021 15:02
Regulatory information

Styrelsen i SAS AB utser idag Anko Van der Werff till VD och koncernchef.  Han kommer att tillträda sin tjänst senast den 15 juli 2021. Styrelsen utser samtidigt Karl Sandlund, kommersiell direktör i SAS, till tillförordnad VD och koncernchef. Rickard Gustafson kommer att lämna över sina uppgifter till den tillförordnade vd:n under maj.

Anko Van der Werff är en 45-årig holländare med en enastående karriär från den globala flygindustrin. Han leder för tillfället Avianca Holding-koncernen i Colombia.

Styrelsens ordförande, Carsten Dilling: ”I den omfattande och omsorgsfulla rekryteringsprocessen har det varit glädjande att kunna konstatera hur många begåvade kandidater från den globala flygindustrin som attraherats av SAS starka varumärke – något som ytterligare förstärkts av SAS ambitiösa hållbarhetsarbete. Jag är därför stolt att vi idag kan berätta att vi utser Anko Van der Werff som ny VD för SAS AB. Anko har tydligt visat att han är det starkaste komplementet till det redan högt kvalificerade och högpresterande ledningsteamet. Van der Werff har djup och bred kunskap om flygindustrin och har lång erfarenhet från flera internationella flygbolag. Detta kommer att vara viktigt för SAS under den oförutsägbara återhämtningsperioden efter Covid-19-pandemin. Han är redan väl bekant med Skandinavien och jag tror att han kommer att passa in väl i SAS kultur. I den situation vi nu befinner oss är det en fördel att han kan börja redan under juli. För att säkerställa en smidig och framåtriktad övergång kommer SAS kommersiella direktör Karl Sandlund vara tillförordnad VD fram till dess att Anko kan vara på plats i Stockholm. Jag vill än en gång framföra ett tack till Rickard Gustafson för det utomordentligt fina arbete han gjort för SAS, och för det utmärkta samarbetet oss emellan. Å SAS styrelses vägnar önskar jag Rickard all lycka och välgång i hans nya roll på SKF”, avslutar Dilling.

”Jag känner mig hedrad att ha utsatts till SAS nya VD. SAS är Skandinaviens ledande flygbolag och har ett starkt varumärke och en lång och stolt historia i flygindustrin, vilket har betytt mycket för att koppla ihop regionen, såväl inrikes som med resten av världen. Det ska bli roligt att få återvända till Skandinavien. Jag har många fina minnen härifrån, dels rent professionellt men också med tanke på min familj, eftersom våra två äldsta barn är födda här. Det ska bli spännande att fortsätta den föredömliga hållbarhetsresa som SAS har startat och som jag tror är helt avgörande för omställningen av flygindustrin. Nu ser jag fram emot att få lära känna teamet och alla delar av företaget, och att få sätta igång. Utan tvekan har Covid-19 slagit hårt mot hela flygindustrin, men SAS har ett starkt fundament att bygga på. Jag är övertygade om att vi genom att samarbeta över hela företaget kommer skapa ett ännu starkare SAS”, säger Anko Van der Werff.

High level CV Anko Van der Werff:

2019 – Present AVIANCA HOLDINGS, Colombia

President & Chief Executive Officer

2014 – 2019 GRUPO AEROMEXICO, Mexico

Executive Vice President & Chief Commercial Officer

2010 – 2014 QATAR AIRWAYS GROUP, Qatar

SVP Pricing & Revenue Mgt and other positions

2000 – 2010 AIR FRANCE KLM (including KLM Royal Dutch Airlines)
2009-2010 Commercial Director UK/Ireland, United Kingdom

2006-2009 Regional Manager Sweden, Finland & Baltics, Sweden (Stockholm)
2005-2006 Marketing Manager Northern Europe, Sweden (Stockholm)
2000-2005 Pricing Director and various other positions, Netherlands
Language skills: Dutch native, fluent English & Spanish, basic understanding of Italian, French & Swedish.

För ytterligare information, vänligen kontakta:                                                                               

SAS pressjour, +46 8 797 29 44

SAS, Skandinaviens ledande flygbolag, med knutpunkter i Köpenhamn, Oslo och Stockholm, flyger till resmål i Europa, USA och Asien. Inspirerade av vårt skandinaviska arv och hållbarhet, strävar SAS efter att vara världsledande inom hållbart flyg. Vi ska minska de totala koldioxidutsläppen med 25 procent till år 2025, genom att använda mer hållbart flygbränsle och vår moderna flotta med bränsleeffektiva flygplan. Förutom flygverksamheten, erbjuder SAS marktjänster, tekniskt underhåll och frakttjänster. SAS är en av grundarna av Star Alliance™ och tillsammans med partnerbolagen erbjuds ett stort antal destinationer runt om i världen.
För ytterligare information besök
https://www.sasgroup.net


Detta är information som SAS AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande av Michel Fischier 2021-04-28 15:02 CET.

Downloads

Latest news