Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Virksomhedsoverførslen gennemføres

February 14, 2006 15:45

SAS og pilotforeningerne har i en lang proces drøftet forskellige spørgsmål om hvordan flyselskaberne (Scandinavian Airlines Danmark, SAS Braathens, Scandinavian Airlines Sverige og Scandinavian Airlines International) skal opnå lønsomhed og konkurrencekraft. En afgørende forudsætning er fuldførelsen af den bolagsiering, der begyndte 2004.

I dag er der kun piloterne i Scandinavian Airlines Danmark og Scandinavian Airlines Sverige som ikke er ansat i den virksomhed hvor de arbejder. Baggrunden for bolagiseringen er at respektive flyselskab skal være i stand til at tage hele ansvaret for at organisere, lede og fordele arbejdet for samtlige medarbejdergrupper. At samle de ansatte i den virksomhed, hvor de arbejder, er nødvendigt for at skabe et entydigt ledelses- og resultatmæssigt ansvar.

SAS og pilotforeningerne mødtes igen, den 13. og 14. februar 2006, for at fortsætte dialogen om, hvorledes den påtænkte virksomhedsoverførsel kunne gennemføres i fællesskab.

SAS har tilbudt en samarbejdsaftale for at styrke samarbejdet mellem SAS og pilotforeningerne for at således sikre en udvikling til konkurrencedygtige og lønsomme flyselskaber, hvilket er afgørende for ekspansion, beskæftigelse, karrieremuligheder og motiverede medarbejdere.

Med udgangspunkt i, at SAS og pilotforeningerne har en helt forskellig opfattelse af, hvorledes virksomheden skal styres og organiseres, besluttede SAS i.h.t sit ansvar for at drive virksomheden, at gennemføre en central MBL §11 i.h.t. den svenske Medbestämmandelagen. Her redegjorde SAS endnu engang for baggrunden for den påtænkte virksomhedsoverførsel og MBL-forhandlingen blev derefter afsluttet i uenighed.

Pilotforeningerne har fremført, at SAS ikke har ret til ensidigt at tage denne type beslutning. SAS har vurderet de indvendinger, som pilotforeningerne er fremkommet med. Efter vurdering har SAS konstateret, at der ikke foreligger nogen juridiske hindringer for at tage samt gennemføre beslutningerne.

SAS har efterfølgende besluttet at virksomhedsoverdrage kortliniepiloterne i Scandinavian Airlines Danmark og Scandinavian Airlines Sverige til SAS Scandinavian Danmark A/S respektive SAS Scandinavian Sverige AB med virkning fra den 1. marts 2006. Fra samme tidspunkt overføres forhandlingsmandatet vedrørende piloternes kollektivaftaler fra SAS konsortiet til Scandinavian Airlines Danmark, SAS Braathens, Scandinavian Airlines Sverige og Scandinavian Airlines International.

De nuværende kollektivaftaler overføres uændret til flyselskaberne med udgangspunkt i Lov om Virksomhedsoverdragelse i Danmark respektive Medbestämmandelagen og Lagen om Anställningsskydd i Sverige.

For further information, please contact:
John S. Dueholm, Executive Vice President & COO, Tel + 46 8 79 750 05

SAS Group Corporate Communications

Latest news