Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Investerer i miljøteknologi

November 20, 2007 08:50

SAS Norge vil redusere utslippene ved å oppgradere 12 fly. De skal få de karakteristiske vingetuppene som peker rett til værs, og sparer flere hundre kilo CO2 per flytur.I sommer hentet administrerende direktør Ola Strand hjem to helt nye fly fra Boeing-fabrikken med såkalte winglets. Dette er en spektakulær forlengelse av vingene som peker to og en halv meter rett opp i lufta, og som reduserer utslippene med mange tonn CO2 i året.

– Erfaringene våre med de to nye flyene viser at vi reduserer utlippene mer enn vi trodde. For å sette et enda mindre fotavtrykk etter oss i naturen vil vi nå oppgradere 12 av våre eksisterende fly med den samme teknologien, sier Strand.

Sparer 200 kilo CO2 til Bergen
Med ytterligere 12 fly med slike vingetupper vil SAS Norge ha 14 fly med denne teknologien.

– På en flygning vil vi kunne redusere forbruket av drivstoff med opp mot 5 prosent. Det vil si et CO2-kutt på over 200 kilo på en tur fra Oslo til Bergen, forklarer flygesjef Håvard Vestgren.

Skal spare inn investeringen
Forklaringen på den store utslippsreduksjonen er at vingespennet forlenges, og at vingen får en bedre løft med disse vingetippene. Det betyr at hele flyet krever mindre energi i lufta. Ombyggingen er kostbar, men SAS regner med å spare inn miljøinvesteringen ved lavere drivstoffutgifter.

– Dette er en dobbelt besparelse for oss. Vi bruker mindre penger på drivstoff, og reduserer også våre utslipp til miljøet, sier Vestgren. Han sier at flyene oppfører seg helt likt i lufta som et fly med ordinære vinger, og at passasjerene ikke vil merke noe til de nye vingetuppene.

Boeing-flyene som SAS Norge bruker har redusert sine utslipp av CO2 med 70 prosent de siste 40 årene. Utviklingen av ny teknologi vil også redusere utslippene mye i årene som kommer.

——————
Kontaktinformasjon for journalister:
Flygesjef Håvard Vestgren: 95 71 91 19
Informasjonssjef Thomas Midteide: 95 71 71 04SAS Norge er landets største flyselskap med 440 avganger i døgnet, og er et heleid datterselskap i SAS konsernet. Selskapet driver ruter i Norge, samt mellom Norge og det øvrige Europa. Årlig frakter SAS Norge om lag 10 millioner passasjerer. Resultatet for 2006 var 361 millioner kroner.

SAS Norge har 62 fly, 54 av dem er Boeing 737, 6 er av typen Fokker 50 mens 2 er av typen Avro 70. SAS har omtrent 160 destinasjoner, og SAS Norge opererer 57 av disse direkte i og fra Norge. 17 av destinasjonene innenriks. Om lag 3500 medarbeidere arbeider i selskapet, som har sitt hovedkontor på Fornebu ved Oslo.

SAS Norge lanserte i oktober 12 nye fritidsdestinasjoner i Europa.

Latest news