Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS får bruke biometri

May 23, 2007 14:02

SAS Norge har fått tillatelse fra Datatilsynet til å bruke biometri. Etter stor suksess i Sverige blir dette også et frivillig tilbud til norske SAS-passasjerer.Myndighetene i Norge har pålagt flyselskapene å kontrollere alle som skal sjekke inn bagasje. SAS Norge skal ikke sjekke identiteten din, men er pålagt å sjekke at det er samme person som leverer bagasjen, som også går inn i flyet. For å gjøre dette raskest mulig har SAS Norge foreslått å bruke biometri, eller fingeravtrykkslesere. Det er nå gitt tillatelse fra Datatilsynet til å benytte denne teknologien.

– Dette blir nå et tilbud til passasjerene som ønsker en raskere kontroll. De som heller vil vise legitimasjon kan gjøre det. I Sverige har SAS-passasjerene hatt dette valget lenge. Der har 98 prosent av de reisende valgt å bruke fingeren, mens to prosent ønsker å vise legitimasjon på den gamle måten, sier informasjonssjef i SAS Norge Thomas Midteide.

Hos SAS koples ikke bildet av fingeravtrykket mot noe register. Bildet som tas ved utgangen sammenliknes kun mot bildet som ble tatt av fingeren da passasjeren leverte bagasjen. Når reisen er avsluttet slettes hele filen med bildene av fingeren. Bildet vil aldri bli lagret i noe register.

– Med tillatelsen fra Datatilsynet vil vi sette i gang arbeidet med å få biometri på norske flyplasser så raskt vi klarer. Snart kan passasjerene bruke fingeren som identifikasjon når de skal sende bagasje. Enkelt, sikker og frivillig, sier Midteide.

Fakta:
En liten maskin tar et bilde av fingeravtrykket ditt når du leverer bagasje, og sammenlikner det med et tilsvarende bilde som tas når du går om bord i flyet. Når bildene er like er SAS sikre på at samme person har vært begge steder. Bildet av fingeravtrykket tas på få sekunder. Passasjeren slipper å lete etter identifikasjon, og SAS slipper å bruke tid på å sjekke denne. I det hele tatt er dette den raskeste og sikreste måten å gjennomføre myndighetenes sikkerhetskrav på.
——————
Kontaktinformasjon:
Informasjonssjef Thomas Midteide
Telefon: 95 71 71 04
Mail: tmd@sasbraathens.no
SAS Norge er landets største flyselskap med 440 avganger i døgnet, og er et heleid datterselskap i SAS konsernet. Selskapet driver ruter i Norge, samt mellom Norge og det øvrige Europa. Årlig frakter SAS Norge om lag 10 millioner passasjerer. Resultatet for 2006 var 361 millioner kroner.

Latest news