Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Världsunik automatisk bag drop skall minska kö på flygplatser

July 16, 2007 13:44

SAS och LFV: s satsning för att förenkla resandet och minska kötiderna på flygplatsen fortsätter. I slutet av förra veckan avslutades världens första test med automatiserad bag drop, kopplad till en biometrilösning, på Luleå Airport. Enligt testet är 91 procent av de tillfrågade resenärerna positiva till att använda automatisk bag drop nästa gång de reser.SAS och LFV: s gemensamma test med automatisk bag drop har pågått mellan 1-21 juni. Systemet är en del i att göra resan snabbare och enklare och att minska köerna på flygplatsen. Syftet med testet var att se på den tekniska funktionaliteten av systemet såväl som resenärernas reaktioner. Av de tillfrågade resenärerna som deltog i testet upplevde 84 procent att automatisk bag drop fungerade bra eller utmärkt. Hela 91 procent uppgav att de skulle använda sig av systemet om det fanns tillgängligt nästa gång de reste.

– De positiva reaktionerna från resenärer visar att vi är på rätt väg när det gäller att göra resan enklare och smidigare. Enklare incheckning – även för bagage – är något som våra resenärer efterfrågar, säger Susanne Dahlberg, Kommersiell chef Scandinavian Airlines Sverige.

70 procent av SAS kunder checkar på egen hand in sig innan de flyger med SAS. Antingen via SAS hemsida, med hjälp av sin telefon eller i SAS automater på flygplatsen. På det sättet undviker många resenärer köer och väntetider i samband med resan. Automatisk bag drop ger resenärer möjligheten att även checka in sitt bagage automatiskt på flygplatsen. Proceduren är enkel; resenären scannar enkelt av väskans bagagetagg. Därefter placerar denne fingret på en scanner som kopplar fingeravtrycket till rätt väska. Sen är det bara att vänta på bekräftelse och fortsätta till gaten som vanligt.

På Luleå Airport är man positiv till det nya bagagesystemet.

– Allt som kan underlätta för resenärerna när det gäller upplevelse, flexibilitet och tidsvinst ställer vi oss bakom. För oss är det mycket viktigt att hela tiden arbeta för passagerarens bästa så att den totala upplevelsen kring resan förhöjs. På så sätt ökar också möjligheterna till än mer resande, säger tf flygplatschef Robert Lindberg.

Nu förlängs testet av automatisk bag drop för att kvalitetssäkra systemet ytterligare. Den nya testperioden kommer att sträcka sig mellan 20 augusti och 9 september.
För ytterligare information var god kontakta:
Susanne Dahlberg, Kommersiell chef Scandinavian Airlines Sverige, tel: +46 709975074
Ann Söderström, Informationschef Division Flygplatsgruppen, LFV tel +46 768 58 13 36
Scandinavian Airlines Sverige pressjour. Tel: +46-8-7973330
Korta fakta om Scandinavian Airlines Sverige, dotterbolag inom SAS-koncernen:
Årspassagerare: Cirka 6 miljoner
Flygplan: 42
Medarbetare: 2500
Start/landningar: 300 per dag
Destinationer: 53, från och inom Sverige.
Scandinavian Airlines är idag det flygbolag som säljer flest lågprisbiljetter i Sverige.

Latest news