Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

Datagraf köper SAS Media

April 8, 2008 15:45

Danska Datagraf köper SAS Media AB av SAS-koncernen. Genom köpet blir Datagraf ett av de största företagen i Skandinavien när det gäller produktion av kundtidningar.– Vi är mycket nöjda med att kunna presentera det här köpet. Vi övertar ett företag som genom medarbetarna i Sverige och Norge har mycket hög kompetens när det gäller produktion av kundtidningar – med tillhörande kompetens inom annonsförsäljning – och dessutom övertar vi en reklambyrå med hög kompetens inom sälj- och lojalitetsdrivande kommunikation. Att etablera sig i Sverige och Norge har länge varit en del av Datagrafs affärsstrategi och med köpet av SAS Media AB har vi hittat den lösning vi ville ha. För vårt dotterbolag DG Media A/S betyder köpet även att deras skandinaviska expansion inom annonsförsäljning har säkrats, säger Svend Erik Baadsgaard, VD för Datagraf A/S och fortsätter:

– Nu satsar vi starkt på att gå ut och erbjuda internationella bolag i Norden och Europa våra tidningslösningar och våra övriga kommunikationslösningar.

SAS-koncernen noterar med tillfredsställelse att man lyckats sälja av en av koncernens sidoverksamheter, samtidigt som produktionen av de viktiga ombordtidningarna och lojalitetsmagasinet Seasons har säkrats.

– Vi valde Datagraf bland 25 intresserade företag av flera skäl. Det främsta skälet var att Datagraf ville driva verksamheten vidare med alla medarbetarna och att de har en ledningsstil som vi känner förtroende för. Och sist men inte minst var de mycket övertygande i sin beskrivning av hur de skulle fortsätta producera tidningar till våra kunder, säger Claus Sonberg, SAS-koncernens kommunikationsdirektör.

SAS Media AB består av tre avdelningar. Publishing, som producerar SAS-tidningar. Media Sales som har hand om annonsförsäljningen till SAS-tidningarna samt reklambyrån SPEAD som gör sälj- och lojalitetsdrivande kommunikation för SAS och för en rad andra företag. Datagraf övertar drygt 30 medarbetare i Stockholm och Oslo. Samtidigt tecknar SAS och Datagraf ett femårsavtal om att Datagraf ska leverera Scanorama och en rad andra tidningar till SAS-koncernen samt sköta byråuppgifter.

<b>Reklambyrå och tidningar</b>
De flesta som flyger med SAS känner till flygbolagets ombordtidning Scanorama. En berömd tidning, med över 30 år på nacken, som i många år varit förebilden för hur en bra ombordtidning ska produceras. Förutom Scanorama ska Datagraf även producera Seasons, ett exklusivt magasin i tre språkversioner som skickas hem till Eurobonus guld- och silvermedlemmar, en japansk och kinesisk utgåva av Scanorama, Perspektiv till SAS dotterbolag Widerøe samt SAS Norge Magasinet till SAS norska verksamhet.

– Vi övertar alla SAS Media AB:s aktiviteter och medarbetare. Förutom arbetet med tidningarna har SAS Media en mycket väl fungerande reklambyrå som heter SPEAD. En reklambyrå som specialiserat sig på att arbeta med sälj- och lojalitetsdrivande kommunikation och som har en rad företag i SAS-koncernen samt andra företag som kunder, säger Svend Erik Baadsgaard.

Köpeavtalet träder i kraft den 1 maj 2008.

SAS Group Corporate Communications

För mer information kontaktas:

Svend Erik Baadsgaard, verkställande direktör Datagraf A/S, tel. 0045 24 86 40 00
Claus Sonberg, kommunikationsdirektör SAS koncernen, tel. 0046 8 797 16 60
Fakta om Datagraf A/S:
Datagraf ansvarar för kommunikation, design och produktion för några av Danmarks ledande privata och offentliga företag samt organisationer. Huvudverksamheten är tidningar, med över 140 titlar samt marknadsföringslösningar. Bland Datagrafs kunder finns 30 av Danmarks 100 ledande företag. Datagraf grundades 1986. I Datagraf-koncernen ingår även företagen Delta Grafisk A/S i Århus, DG Media A/S i Köpenhamn och Vejle, Netmedia A/S och nu DG Communications AB i Stockholm och Oslo. Totalt sysselsätter koncernen 410 medarbetare och räknar med att omsätta cirka 400 miljoner danska kronor i år.

Latest news