Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS får prestigefylld utmärkelse för teknologiska framsteg

July 14, 2008 11:16

SAS har mottagit priset “Leadership in Technology Award” vid branschtid-ningen Airline Business årliga prisutdelning som hölls i London igår, 13 juli. SAS får utmärkelsen främst för arbetet med “gröna inflygningar” och användningen av biometri vid incheckning.

I motiveringen till utmärkelsen heter det bland annat: “SAS har visat att ett ansträngt kommersiellt läge inte behöver betyda att nytänkande offras.”

– Vi gläder oss över att få erkännande för våra framsteg med denna fina utmärkelse. säger Peter Söderlund, produktchef i SAS.

– Vi började använda oss av biometrisk läsning av passagerarnas fingeravtryck vid incheckning som ett svar på skärpta säkerhetskrav. Målet var att finna ett sätt att säkert sammankoppla passagerare med biljett och bagage. ID-kortskontroll var för komplicerat rent praktisk då passagerarmängderna är stora. En helautomatisk lösning blev lösningen och biometrin har fungerat väldigt bra, säger Peter Söderlund.

Bättre miljö med gröna inflygningar

SAS utförde 2 300 “gröna inflygningar” under 2006 och 2007. Genom att upprätta kommunikation mellan flygplanets färddator och flygtrafikledningens system skapas möjlighet att förutbestämma inflygningarna så att de går att flyga optimalt och med stor tidsprecision. Följden blir energibesparingar, mindre utsläpp och bättre förutsägbarhet för alla aktörer på flygplatsen.

– Vi har även utrustat fyra flygplan med ytterligare datalänkmöjlighet och vår ambition är att fortsätta med försök och forskningar kring hur detta kan utvecklas till att kunna förutbestämma exakt flygrutt för hela sträckan, säger SAS projektledare, Peter Larsson.

– SAS Sverige har beräknat att det rör sig om ungefär 23 000 ton av koldioxidutsläpp årligen som skulle kunna sparas in bara vid Arlanda om detta skulle kunna införas fullt ut, säger Peter Larsson.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Peter Larsson, Projektledare “gröna inflygningar”. Tel: +46-(0)70 997 26 24
Peter Söderlund, Produktchef. Tel. +46 (0)70 997 11 04.

SAS Group Corporate Communications

Latest news