Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

SAS följer upp gaysuccé

November 18, 2011 14:00

 SAS följer upp sin HBT-kampanj ”Love is in the air”, som var en av 2010s största sociala media succéer, med en förbättrad HBT-sida och en gayvideoversion av det populära konceptet SAS Crew Guide som hade Hollywoodpremiär förra veckan. Det senaste året har SAS dessutom vunnit flera internationella priser för sitt HBT-fokus.

–          Vi lanserade ”Love is in the air”, en kampanj som avslutades med världens första gay och lesbiska bröllop i luften, för att vi låg efter våra konkurrenter med att attrahera HBT-resenärer. Då kampanjen nådde 150 miljoner människor världen över och över 550,000 unika besökare på Love hemsidan lyckades vi positionera oss som ett av världens främsta flygbolag bland en av de köpstarkaste och mest lojala kundgrupper, säger Anders Lindström, PR chef på SAS.

SAS Crew Guide-konceptet har funnits i sju år och varit en stor succé världen över. Tidigare i år släpptes första destinationsguiden som gratis app, och nu släpps en gay videoversion av det populära konceptet. I tre filmer guidar SAS crew runt gästande Anton Hysén och visar upp det bästa som Stockholm har att erbjuda när det gäller restauranger, museum och aktiviteter. De tre filmerna – Eat, Play och See – finns nu på SAS HBT-hemsida www.sas.se/gay (http://www.sas.se/gay). Filmerna hade premiär på ett stort PR event i Hollywood förra veckan som arrangerades av VisitSweden.

På SAS HBT sida finns även en introduktion till de nordiska huvudstäderna, komplett med guider, kartor, tips och länkar för besökande resenärer. Detta sker i samarbete med de olika turistbyråerna, samt QX och Stockholm Gay and Lesbian Network. SAS var det första europeiska flygbolag att lansera en så kallad microsite specifikt för HBT-resenärer 2008. I USA har alla de stora flygbolagen en specifik sida sedan 10 år tillbaka.

–          SAS har valt att fokusera på att skapa aktiviteter som tydligt visar att vi är HBT-vänliga istället för att spenderar en massa pengar på att skapa fina annonser där man säger att man är ett HBT-vänligt bolag. Vi har märkt att detta ger ett mycket större värde inom HBT communityn och ger oss större respekt, säger Anders Lindström.

Ungefär 6-8% av västvärldens befolkning är HBT, men HBT resenärer utgör cirka 15% av intäkterna inom resebranschen. På SAS räknar man att ungefärligen var 13e passagerare är HBT.

SAS har flerfaldigt belönats för sitt HBT fokus det senaste året. IGLTA (International Gay and Lesbian Travel Association) utnämnde SAS som Innovators of the year; och Online Campaign of the year av Flightglobal, samtidigt som Love-kampanjen även nominerades som årets Stora PR Priset, Social Media Campaign of the Year vid det prestigefyllda Digital Communication Awards och för Brand Experience Award.För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Lindström, PR chef, +46 70 9973394 eller anders.lindstrom@sas.se (anders.lindstrom@sas.se). 

Latest news