Skip to main contentSkip to navigationSkip to search
Logotype

STAR ALLIANCE FIRADE 20 ÅR AV ATT FÖRA MÄNNISKOR OCH KULTURER NÄRMARE VARANDRA, NYTT STRATEGISKT FOKUS AVSLÖJAS

May 17, 2017 13:30

Star Alliance återvände till Frankfurt, platsen där allt startade, för att fira 20 år av att förena människor och kulturer. Inför nästa decennium har Star Alliance meddelat att man tänker rikta fokus på digital teknik och ytterligare förbättra reseupplevelsen för Star Alliance-kunderna.

Styrelsen, som består av vd:ar från alla 28 medlemsflygbolag, hade sitt sommarstyrelsemöte i Frankfurt den 14 maj. Då informerades alla vd:ar om framstegen i Star Alliance affärsplan och framtida strategi. Det var exakt 20 år sedan på dagen som alliansens första medlemmar– Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines, THAI och United – överraskade hela flygbranschen när de gick samman och bildade världens första flygbolagsallians.

– Våra grundare var väldigt framåttänkande redan 1997, säger Jeffrey Goh som tog över posten som vd för Star Alliance i januari i år.

– Från det ögonblicket var Star Alliance ämnat att driva innovationen framåt i flygbranschen. Vi har gjort det under de senaste 20 åren nu, och strävar hela tiden efter att efterleva den ursprungliga visionen om ett globalt nätverk som gör det smidigt att resa internationellt.

Star Alliance kliver in i sitt tredje decennium med ett starkt och omfattande nätverk som idag är verksamt i 191 länder och på 1 300 destinationer. Nätverket fortsätter att utvidgas när flygbolagen i alliansen lanserar nya rutter och fler avgångar. Det växer även genom att lokala och regionala flygbolag läggs till i Connecting Partner-conceptet.

Mot den här bakgrunden har Star Alliance tydliga strategiska fokus flyttats från nätverksexpansion till att erbjuda en smidig reseupplevelse till de 14 miljoner resenärer som årligen reser med något av medlemsbolagen. Digital teknik står i centrum i den här strategin.

– Tillgång till omedelbar informationsuppdatering oavsett var man befinner sig har oåterkalleligen förändrat förväntningarna som resenärerna har, säger Pedro Heilbron, vd för Copa Airlines och styrelseordförande för Star Alliance.

– Våra resenärer vill kunna kontrollera sin resa i mobilen. Det innebär att man vill ha full åtkomst till all information, plus att den även ska kunna skräddarsys efter passagerarens egna krav. Vårt nya strategiska fokus är att kunna erbjuda dessa tjänster till dagens digitala resenärer.

Infrastrukturen för IT-hubben som Star Alliance numera arbetar med har tillåtit bättre integration av back-end-tjänster mellan de olika flygbolagen. Nu ligger fokus på att fortsätta skapa och erbjuda olika digitala applikationer. Den nya IT-infrastrukturen har redan gjort det möjligt för Star Alliance att exempelvis förbättra pålitligheten för processer som incheckning för flera flyg samtidigt, eller se till så att bonuspoäng registreras snabbt och på rätt konto.

Som första flygbolagsallians kan Star Alliance nu erbjuda medlemmar i något av Star Alliance bonusprogram möjlighet att efterregistrera sina bounspoäng på sitt eget konto, även om poängen samlades in på en flygresa med ett annat bolag i Star Alliance.

Det senaste IT-projektet är bagagehubben som underlättar bagagemeddelanden mellan flygbolagen i alliansen, markpersonalen och bagagehanteringssystemen på flygplatsen. Idag processar systemet i genomsnitt cirka fem miljoner meddelanden per dag. På så sätt kan flygbolaget hantera bagagedriften och uppdatera kunderna med status för deras väska. Så fort det är implementerat över hela nätverket, kommer det att bli enklare att ge kunder proaktiva uppdateringar gällande leveransstatus för deras bagage.

Med hjälp av den befintliga IT-hubben har Star Alliance nu introducerat en ny funktionalitet som gör det möjligt för markpersonalen att enklare hjälpa kunder om något skulle ske med bagaget. Missar de anslutningsflyget har flygbolaget som ansvarar för den första flighten åtkomst till information och boardingpass för nästa flight och kan på så sätt snabbare och enklare boka om passageraren. Fram tills idag krävde liknande processer att man var tvungen att ringa upp det andra flygbolaget.

– Vår strategi är att utveckla den digitala kapaciteten centralt, och sedan kan alla medlemmar använda den för att stärka sina egna produkter. Då kan de erbjuda utökad service till sina återkommande resenärer, även om de reser med andra medlemmar i nätverket, säger Jeffrey Goh och tillägger att liknande förbättringar kommer att lanseras under de kommande åren.
– Dessa förbättringar innebär en fantastisk förbättring, och kombinerar man dem kan vi erbjuda resenärerna helt nya informationsmöjligheter och ge dem kontrollen över sin resa.

Som stöd för implementeringen av den nya strategin har Star Alliance omstrukturerat driften på det Frankfurt-baserade huvudkontoret och omorganiserat alliansens ledningsteam som idag består av:

Janice Antonson, Vice President Commercial and Communications. Hon en gedigen bakgrund som flygplatschef i fem länder, senaste på privatägda Northern Queensland Airports Inc. i Australien.

Christian Draeger, Vice President Customer Experience. Han gick med i Star Alliance som Director Customer Experience, och arbetade tidigare för Swissport International, Som Managing Director ansvarade han för affärsenheter på olika platser i det världsomfattande nätverket. Han tar med sig över 25 års erfarenhet av flygbranschen.

Dr. Martin Mueller, Director Finance and Strategy, gick med i Star Alliance 2009 som Director Alliance Development, och arbetade tidigare för företag som LSG Sky Chefs, Thomas Cook och Lufthansa eCommerce.

Alska Scherer, General Counsel & Director Human Resources, gick med i Star Alliance 2005 som juridisk chef.

Tävla om en miljon bonuspoäng

Som en del av kundinteraktionen inför 20-årsdagen anordnar Star Alliance en global tävling som är inspirerad av temat ”Connecting People and Cultures”. Vinnaren får chansen att bli miljonär i bonuspoäng. Vart och ett av Star Alliance bonusprogram erbjuder en miljon poäng (eller motsvarande) till en vinnare.

Deltagarna måste ladda upp en bild på sig själva och dela med sig av en oförglömlig kulturell upplevelse: www.staralliance.com/mileagemillionaire. De kulturella upplevelserna visas på en interaktiv v��rldskarta. Tävlingen pågår från och med den 14 majtill och med den 31 juli 2017.

Star Alliance medlemsprogram ger även lite inspiration om vad man kan göra med en miljon poäng och visar några unika reseupplevelser på www.staralliance.com/mileagemillionaire.

Som stöd för 20-årsjubileumet har vart och ett av de 28 flygbolagen i Star Alliance tagit fram en egen lokal, kulturupplevelse. De fem första flygbolagen Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines, THAI och United har tagit det hela ett steg längre och utmanar Robert Reid, National Geographics Travel Nomad, att testa deras rekommendationer personligen och sedan rapportera om sina upplevelser.

Ytterligare 23 unika kulturella upplevelser som har valts ut av medlemsbolagen finns på www.staralliance.com/mileagemillionaire och sträcker sig från kakelmålning i Portugal och matlagning i Shenzhen, Kina till att hänga med lokalborna i Bogota på en cykeltur när de stora vägarna stängs av för biltrafik på söndagar.

Den världsomspännande kampanjen stöttas av många lokala aktiviteter på platser över hela världen. Kunder som exempelvis besöker någon av de sex Star Alliance-loungerna på eller runt den 14 maj får lokalinspirerade presenter och kan njuta av specialmenyer som hyllar kulturer och smaker under hela maj. Många flygbolagslounger på våra större flygplatser erbjuder också den här upplevelsen. Det anordnas även popup-event på flera flygplatser över hela världen.

Further information can be obtained via:

Star Alliance Press Office

Tel: 49 69 96375 183
Fax: 49 69 96375 683

Email: mediarelations@staralliance.com

www.staralliance.com

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/star-alliance
Twitter @staralliance https://twitter.com/staralliance

Facebook: www.facebook.com/staralliance
Youtube: https://www.youtube.com/user/staralliancenetwork
Instagram: https://instagram.com/staralliance/

Latest news